Szijjártó Péter atomháború

Szijjártó Péter barátja is jól járt a debreceni BMW gyár építésénél

Helyi hírek

Szijjártó Péter külügyminiszter 2018-ban jelentette be, hogy BMW gyár épül Debrecenben, melyet a kormány is milliárdokkal támogat.

Egész pontosan a gyár építéséhez 12,3 milliárd forint, a BMW gyárat kiszolgáló akkumulátorgyár építésére pedig 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány, s ha mindez nem lenne elég, százmilliárdokat költött a környéken található infrastrukturális fejlesztésekre is, hogy még jobb legyen a gyárnak.

Ezekből a projektekből profitáltak a legismertebb kormányközeli üzletemberek – például Mészáros Lőrinc, Garancsi Istvánés Szijj László – cégei is. Van egy kevésbé ismert, de Szijjártó Péterhez szorosan kötődő résztvevője is ezeknek a munkálatoknak. A BMW-gyár építésében és egy ahhoz kapcsolódó vasútfejlesztési projektben ugyanis részt vesz a Verbau Kft. nevű cég, amelynek tulajdonosa Benkő Szilárd, aki a külügyminiszter közeli ismerőse, korábbi kollégája és futsalos csapattársa – írja a Telex a direkt36.hu cikke alapján.

Benkő Szilárd 2015-ig dolgozott együtt Szijjártóval, s bár akkor távozott az államigazgatásból, továbbra is jó kapcsolatban maradt a külügyminiszterrel és a minisztériummal, ahonnan 2020-ban például közel 300 millió forint támogatást kapott a cége. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyanebben az évben Benkő Szilárd is együtt kalandozott Szijjártóékkal a Lady MRD nevű luxusjachton. Onnan egyébként Szijjártó csúnyán lebukott, mert a jachtozása közben a Facebookon arról posztolt, hogy nagyon dolgozik.