Traktorkarnevál: óriás gépszörnyek, konfettiágyú, dudaszó és karneváli hangulat Hajdúböszörményben

Helyi hírek

Nyaranta minden évben egész pontosan augusztusban néhány napra átveszik az uralmat a gépek Hajdúböszörményben. Ennek oka, hogy traktorhúzó versenyt rendeznek az ország negyedik legnagyobb mezővárosában ezen a hétvégén.

Ebből az alkalomból mindig amolyan bemelegítésként a traktorkarnevált is megtartják, amit a debreceni virágkarnevál mintájára hívtak életre évekkel ezelőtt. A felállás ugyanaz volt, mint már két éve, amikor már részvettem ezen, hiszen a városi rendőrkapitány előtt felállított tribünök egyikét elfoglalva tekintettem meg a nem mindennapi felvonulást, de ezúttal készült videó is erről, amit alább lehet majd megtekinteni a képek mellett.

Mezőgazdaság száguldó cirkusza vonult fel

Elsőként a hétvége sztárjai vonultak fel, akik szombaton és vasárnap is fel fogják szántani a pályát a Radnóti utcában a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Kupa alkalmával. Egy híján húsz profi csapat érkezett Európából az eseményre, így Hollandiából, Franciaországból, Skandináviából egész pontosan Dániából és Norvégiából is regisztráltak, de el nem maradhatnak az olaszok sem, hiszen a súlypadot ezúttal is Itáliából hozták ide, amit el fognak húzni ezek a nem mindennapi teljesítményre képes gépek. Több kategóriában is megmérettetnek majd a versenyzők, lesz Heavy Modified, Super Stock illetve Pro Stock, TWD és Kamion besorolás is a kvalifikációs futamok során. Ennek a versenynek egyébként Hollandiában és az Egyesült Államokban igen nagy hagyománya van.

Némi intermezzót követően miután a szervezők többek között Dr. Ficsor László a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke és a szponzorok is szót kaptak néhány magvas gondolat erejéig, majd folytatódott a felvonulás a népes közönség legnagyobb örömére.  De előtte még a közönséggel is hangpróbát tartott a holland promóter arra az esetre, ha a „fullpull”azaz a szabad magyar fordításban a „teljes húzás”jelenség bekövetkezne. Ez azt jelenti, ha a 100 méteres pálya végére érve elhúzza a versenyző a súlyt, akkor ez jár amolyan dicséretként és elismerésként a nézőktől. 

Karneváli hangulat a köbön

Felvonultak még többek között veterán traktorok, modern mezőgazdasági gépek és karnevál lévén buli kamionok is végig gördültek a böszörményi főutcán, de egy két oldtimer jármű is tiszteletét tette. Miután a legtöbb ilyen haszongépjárműben szériatartozék volt a duda és a sárga megkülönböztető fény is, azokat is használták bőségesen a sofőrök. Ezen kívül, hogy még látványosabb legyen az összkép legtöbbször cukorkákat is osztogattak vagy apró ajándékokat a nagyérdeműnek. A norvégok azonban stílusosan megadták a módját ennek is, hiszen konfetti ágyúból kilőtték a cukorkákat, ami különösen látványosra sikeredett. De ilyen volt a záró szerelvény is, ami egy retró diszkó hangulatára hajazott és több lila színű füstbombát is bevetettek minél jobb látvány érdekében.

Ezek után pedig nem maradt más, mint a várva várt verseny hétvége, amikor is az erő fesztiváljaként is beharangozott rendezvényen dübörögnek majd a lóerők és számos kísérő rendezvény is lesz majd az esemény helyszínén.

– Faragó László –