Repülős szúnyogirtás Szeged

Vegyszeres szúnyoggyérítés kezdődik Debrecenben

Helyi hírek

Kémiai szúnyogirtás lesz a jövő héten Debrecenben – tájékoztatott az önkormányzat.

A légi szúnyoggyérítés Debrecen teljes területén, 2024. július 23-24-25. napján, a napnyugtát megelőző 1-2 órában történik majd. Pótnapok: 2024. július 26-27. Az alkalmazandó Deltasect Plus 1,2 ULV készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A légi kémiai szúnyoggyérítéssel összefüggésben a lakosság részére javasolt intézkedések: a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A szúnyogok számának csökkentésében a lakosság aktív közreműködése is fontos, a ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. Kérjük a lakosságot, szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

A hatékony és eredményes védekezés érdekében Önkormányzatunk folytatja a májusban megkezdett szúnyoglárva-irtó tabletták osztását is. A debreceni lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával vehetik át a szúnyoggyérítést segítő tablettákat a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. augusztus 31-ig – a korábban a tabletták osztási helyszínét jelentő Új Városháza helyett – a Régi Városházán a Zöldterületi Osztály 208. sz. titkársági irodájában, a Polgármesteri Hivatal általános ügyfélfogadási idejében (szerdán 8.00-12.00 óráig és csütörtökön 13.00-17.00 óráig). A tablettával kezelt víz élelmiszerekkel nem léphet kapcsolatba; tehát zöldségek, gyümölcsök és fűszerkert locsolására sem alkalmas. Olyan, a lakóhely közelében fellelhető vízfelületek kezelésére használható, amelyek ivóvízként sem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek, és díszhalak tartására sem szolgálnak

– olvasható még a közleményben.