Bodnár István kilakoltatott kerekesszékes Debrecenben

“Vagy tíz rendőr jött fel a lakásunkra, hogy szedjük a sátorfánkat” – Kerekesszékes ember alszik a szabad ég alatt Debrecenben

Helyi hírek

Egy hete él a szabad ég alatt Debrecenben a Derék utcai lakásukból kilakoltatott Bodnár István és felesége, Ella. Meglátogattuk őket (remélhetőleg csak) ideiglenes “lakóhelyükön”.

Frissítve a polgármesteri hivatal válaszával:

A debreceni polgármesteri hivatal álláspontja a kilakoltatott Derék utcai család ügyében

Az utcán élő családra a debreceni Tündérkör Alapítvány hívta fel a figyelmünket. Elnökük, Tóth Ferenc csütörtöki videójában jelezte, bár Istvánék esete nem illeszkedik teljes mértékben az alapvetően kiskorú gyereket nevelő, hátrányos helyzetű családok megsegítésével szervezet profiljába, nem tudtak elmenni mellette.

A 68 éves, keze és lába bénulása miatt 10 éve kerekesszékbe kényszerült Bodnár István a Debreceni Napnak elmondta, lejárt a szerződésük a Cívis Ház Zrt.-vel, és feleségével, Ellával együtt – közel 20 év után – “kipakolták” őket a Derék utcai lakásukból. A házaspár két gyereke – egy nagykorú és egy kiskorú fiú – is erre a sorsra jutott. A kisebbik gyerek lakásotthonba került, a nagyobbikk a szülőkkel maradt a szabad ég alatt.

A férfi és felesége egyöntetűen állítják, semmiféle tartozásuk nincs, egyszerűen csak nem hosszabbított velük szerződést a Cívis Ház, amely egyébként a debreceni önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalata.

István rokkantnyugdíjas, Ella az Intertankernél dolgozik takarítóként. A szabad ég alól megy be a munkahelyére, műszak előtt a Tescóban tud arcot és fogat mosni.

“Vagy tíz rendőr jött fel a lakásunkra a bérbeadó cég munkatársával, és felszólítottak minket, hogy szedjük a sátorfánkat”

– idézi fel István.

Hozzáteszi, egyelőre ötletük sincs, hogy hova menjenek. Rokonoktól, ismerősöktől nem számíthatnak segítségre. Az Angyalföld téri “vízesés”, hivatalosan párakapu közelében, egy árnyas fa alá terített pokrócon húzzák meg magukat. István a kerekesszékében alszik éjszakánként – már amennyit éppen sikerül, elmondása szerint minimálisat.

A férfi azt állítja, többször hívta már telefonon az illetékes önkormányzati képviselőt, de csütörtök estig nem járt sikerrel. Felesége korábban háromszor próbálta újra beadni a kérelmet, mindhiába.

Hogy mégis mi lehetett az indok, arra Ella a nagyobbik fiát említi, akit hangoskodása miatt a szomszédok bepanaszoltak a bérbeadónak. “Ezért vagyunk most itt” – vonja le a következtetést.

Kérdéseinket elküldtük a debreceni önkormányzatnak, amennyiben válasz érkezik, cikkünket frissítjük.

– Szilágyi Szabolcs –