Miért nem hozta Szoboszlai a tőle megszokott csúcsformát?

Sport

Pixabay

A hatalmas várakozások után a magyar válogatott nem úgy kezdte a németországi labdarúgó Európa-bajnokságot, ahogy azt a legtöbben várták volna tőlük, ráadásul a kétéves veretlenségi sorozat is több csorbát szenvedett. A dolgok jelen állása szerint azonban még mindig játékban van a csapat a legjobb 16 közé jutásért, de ez már nem tőlük függ.

Miközben a fogadóirodák a magyar csapatot a 12-13. leginkább esélyes válogatottként emelték ki, a már említett veretlenségi sorozat ismeretében voltak, akik arra számítottak, a csapat hozni tudja a görögök 2004-es bravúrját és végigmenetelnek a döntőig. Na jó, ez azért elméletben még lehetséges.

Svájci meglepetés és német győzelem, majd magyar bravúr

Mindezek után akik leültek a foci közvetítés elé, a csapat első 90 percét eléggé keserű szájízzel nézték végig. A durva játékával mindig kellemetlen svájciak ugyanis elvitték a három pontot, így nehezítve meg a csapat dolgát.

Erre tettek azután rá még egy lapáttal az EB-győzelem várományosai közé tartozó házigazda németek. Németország válogatottja öntudatos játékkal aratott kétgólos győzelmet. A németek olyannyira alaposan felkészültek a magyar csapatból, hogy gyakorlatilag minden támadási kísérlet már az első passzok után hamvába holt főnixmadárként végezte

Az első két mérkőzés eredménye után pedig már nem maradt tér a taktikázásra. A csapat egyetlen továbbjutási esélye az maradt, ha a hat csoport versenyében beférnek a négy legjobb harmadik helyezett közé. Ehhez viszont az első két meccs 0 pontja után csakis és kizárólag a győzelem jöhetett számításba.

A skótok elleni mérkőzést a magyar fociszurkolók még sokáig fogják emlegetni. Csoboth Kevin ugyanis valóban 12 előtt egy perccel, vagyis a meccs legutolsó pillanatában, a második félidő hosszabbításának 10. percében, a mérkőzés 100. percében lőtt gólt és hozta vissza a magyar reményeket.

Varga drámája

Pixabay

A győzelmet és Csoboth hősi gólját sajnos kissé beárnyékolta Varga Barnabás sérülése, amely sokaknak okozott az első pillanatokban ijedtséget. Azóta már sikerült rekonstruálni a történteket és nagyjából a következő zajlott a pályán.

Egy beívelést követően a skót kapus, Gunn olyan határozottan rohant ki, hogy legalább három játékost tarolt így le, akik között saját csapattársa, Ralson is ott volt, illetve, Varga. Az eset után a közel álló játékosok azonnal látták, hogy nem egy szokványos sérülés történt.

Mivel a pályára érkező mentősök egy ponyvával takarták el Vargát, ezért komoly ijedtség lett úrrá sokakon. Szerencsére annyira nem volt nagy a baj, mint attól egyesek tartottak, a játékos nem veszítette el az eszméletét.

A meccsnek természetesen vége lett a számára, sőt, a csoportfázis végkimenetelétől függetlenül az Európa-bajnokságnak is. A játékos nyakmerevítőt kapott és kórházba szállították. Az a jó hír, hogy Varga mindvégig magánál volt és beszélt az őt kísérőkhöz.

Azóta derült ki, hogy Varga jobban érzi magát, az állapota stabil, viszont az arccsontja eltört, ezért egy műtéti beavatkozásra volt szükség, amely jól sikerült.

Szoboszlai, a csapat motorja

Marco Rossi szövetségi kapitány nemcsak a történtekről, hanem Szoboszlai állapotáról is beszélt, így kiderült, miért nem nyújtja a legnépszerűbb magyar játékos azt a teljesítményt, amit a szurkolók várnak tőle.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy csapatában, a Liverpoolban is gondja volt a sérülésével, emiatt az előző szezonban keveset játszott, de erről túl sok részlet nem derült ki. Azután, a következő érdekesség az volt, hogy az EB-felkészülésre hivatkozva lemondták a május végére tervezett közönségtalálkozóját, mert szeretett volna inkább az előtte álló kihívásokra összpontosítani.

A Vargával történtek kapcsán Rossi annyit mondott el, hogy Szoboszlai nincs a legjobb formájában, izomfájdalmakkal küzd. Emiatt a német és a skót meccs közötti időszakban kénytelen volt kihagyni néhány tréninget és kezeléseket kapott.

A sérülése és állapota ellenére azonban mindenképp pályára akart állni, mert tudja, mennyire fontos, hogy ott legyen a többiekkel, ugyanis, a szövetségi kapitány megfogalmazása szerint Szoboszlai nélkül nincs magyar csapat.

Rossi arról is beszélt, hogy a mérkőzés vége előtt gondolt rá, hogy lehozza, mert fáradtnak tűnt, de ennek ellenére fenn hagyta, mert bármikor képes veszélyes megmozdulásra. Az érintett saját állapotáról azt mondta, két napot töltött regenerációval és reményei szerint a következő meccsre már biztosan rendben lesz és hozni tudja majd a formáját. (x)