Gayle koncerten

Egyetlen szám is elég volt a világsikerhez – Gayle a Campuson is megmutatja

Helyi hírek Party Zone

Mit tud ez az alig húszéves amerikai lány? Világslágert írni, na, azt nagyon. Gayle 17 évesen, szinte a semmiből lett szupersztár “abcdefu” című dalával, de a nagy áttörést egyelőre nem követte újabb szenzáció. Mondhatni, a nehezebb feladatot sikerrel abszolválta, de talán ő is érzi, hogy a végtelenségig nem ülhet a babérjain. Persze jönnek is az új dalok becsülettel.

A texasi illetőségű Taylor Gayle Rutherfurd 2004. június 10-én látta meg a napvilágot, így már bő egy hónapja hivatalosan tinisztárnak sem nevezhetjük. Remélhetőleg nem ragad be a “one-hit wonder”-ök purgatóriumába, és szállít még fogyaszthatóbb dalokat a 2021-es giga-megaslágere után is.

De miről szól a híres-hírhedt “abcdefu”?

Bár a Billboardon “csak” a 3. helyen kulminált, Gayle slágere szinte a világ összes országában meghódította a listák csúcsát – ebben szerepet játszott az okosan felépített TikTok promója is. Az “abcdefu” number one volt Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Németországban, Izlandon, Írországban, Luxemburgban, Malajziában, Norvégiában, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon is.

A dal kreatív, nem csak a refrénje fülbemászó, és nehezen illeszthető be a rágógumiizű nyári slágerek közé. A sztori egy szakítás utáni érzelmi hullámvasút-élményt közvetít felénk. Kezdetben a sebeit nyalogató lány próbál messzemenőkig kedves és gondoskodó lenni, és például olyan csacsiságot művel, hogy felhívja szerencsétlen exét, hogy megkérdezze, mi újság vele… Majd jön a meghasonulás: bassza meg mindenki! Vagyis majdnem mindenki.

Gayle a dalban kiátkozza exe anyját, lánytestvérét, a munkáját, a csávó lepukkant kocsiját, azt a “szarságot”, amit a fickó művészetnek nevez, a barátait és így tovább – kivéve a srác kutyáját, mert az ugye nem tehet semmiről.

Fuck you and your mom and your sister and your jobAnd your broke-ass car and that shit you call artFuck you and your friends that I’ll never see againEverybody but your dog, you can all fuck off

– énekli Gayle.

A dalhoz készült klipben pedig az akkor még tinilány Gayle barátaival ellátogat exe menő lakására, és ha már a rendkívül fifikásan, a lábtörlő alá rejtett kulcsot is megtalálják, randalíroznak egy sort. A videó vége felé aztán érezhetően oldódik a feszültség, talán részben az édes bosszú, részben a barátok nyújtotta lelki fröccsök hatására.

Mire számíthatunk Gayle-től a Campuson?

Július 24-én, szerdán este 10 után dől majd el, hogy a Tankcsapda után nagyszínpadra lépő fiatal énekesnő képes lesz-e közel egy órán keresztül fenntartani a közönség figyelmét a rendre koncertje végére időzített ABCDFU-ig. Csak remélni tudjuk, hogy sikeresebb lesz ebben, mint tavaly Minelli kisasszony.

Élő fellépései alapját saját szerzeményei képezik, de biztos, ami biztos, tűzdel közéjük feldolgozásokat is. Szívesen énekli Joan Jett Bad Reputation című klasszikusát, nagy kedvence a Radiohead Creep című dala, de számíthatunk egyéb meglepetésekre is tőle – a teljesség igénye nélkül: The Arrows, Jason Derulo, Fergie, Elton John, Alanis Morissette és Pink-nóták is felbukkanhatnak Gayle koncertjein.

Dublinban a Queen We Will Rock You-ját is előadta. Nem ez volt élete fellépése:

Egy átlagos Gayle-koncerten így fest a trekklista:

“everybody hates me”
“you are just horny”
“leave me for dead”
“∆LEX”
Feldolgozás (Joan Jett, Radiohead stb.)
“kiddie pool”
“snow angels”
“luv starved (love sick)”
“i don’t sleep as good (weed song)”
“don’t call me pretty”
“abcdefu”

Ha pedig nagyon jól viselkedünk, talán legfrisseb dalát, az “internet baby”-t is előadja majd:

Érdekességek Gayle-ről

Az American Idol egyik zsűritagja fedezte fel. Gayle ugyan texasi származású, de édesanyjával gyakran megfordultak a Tennesse állambeli Nashwille bárjaiban, hátha valaki felfedezi a lányt. A projekt végül sikerrel zárult, Kara DioGuardi az említett tehetségkutató zsűrije felfigyelt az ifjú tehetségre. Gayle aztán DioGuardi szárnyai alatt alá is írt az Atlantic Records nevű kiadóhoz.

Inspirációk. Gayle már 7 éves korában – egy tanára hathatós közreműködésével – megismerkedett Ella Fitzgerald munkásságával, szerelem is lett belőle. Édesanyja mindezt Joss Stone és Nina Simone életművével fűszerezte meg. Végül Aretha Franklin bizonyult Gayle legnagyobb példaképének.

Kromesztéziában szenved, ami azt jelenti, hogy képes “hallani” a színeket. A “betegség” terén szerzett tapasztalatait kiaknázta az Adobe-val köttetett együtműködésben, amelyben saját kreativitásuk kibontakoztatására igyekszik ösztönözni a program felhasználóit.

Nagy kutyabarát. Arra a kérdésre, hogy mi okozza számára a legnagyobb örömet, Gayle azt mondta, hogy – a családján, a barátain és egy finom ételen kívül – semmi sem jobb egy négylábó baráttal való ölelkezésnél.

Gayle törött ujja

Az “abcdefu” kislemezének borítóján stílusosan Gayle törött középső ujjának röntgenfelvétele szerepel. Az énekesnőt akkor érte baleset, amikor a kutyáját akarta kivinni sétálni, de az állat elbújt előle, Gayle pedig a kergetőzésben megbotlott és elesett. Külön öröm volt ez édesanyjának is, aki kéthetes térdprotézisével vihette be lányát a balesetire. A teljes sztori Jimmy Fallon műsorában hangzott el.

– Szilágyi Szabolcs –