Orbán Viktor a Békemeneten

Orbán Viktor a kijevi rakétatámadásról: ez is minket igazol

Ország

Pontosan ezért kezdtünk “békemisszióba” 9 nappal ezelőtt – írja Facebook-oldalán Orbán Viktor a hétfői, kijevi gyermekkórházat ért rakétatámadás kapcsán.

A miniszterelnök szerint ugyanis

“a tegnapi, Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz-ukrán háború kegyetlensége szintet lépett”.

Nincs  is más hátra, mint harsognia az orosz szájíz szerinti “béke és tűzszünet” fontosságát:

“A növekvő háborús szenvedés arra kellene sarkallja a világhatalmakat, hogy feladják a háborúpárti politikát, és helyette egy békepárti politikával elvezessék Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz. Csak így előzhetjük meg azt a ma még beláthatatlan mértékű pusztítást, amely előttünk áll a következő hónapokban”

– írta Orbán.

Orbán Viktor “békemissziója” során olyan “demokratikus” vezetőket látogatott meg, mint például Hszi-Csin-ping, a kínai kommunista párt főtitkára, Vlagyimir Putyin háborús agresszor, valamint ellátogatott türk “testvéreinkhez is az Azerbajdzsán által lerohant Susa városába is, ahonnan elüldözték az örmény lakosságot (Azbej Tristan természetesen ezúttal sem állt ki a valóban üldözött keresztények mellett).

Koncz Gábor: “Szeretem az egyenes, bátor embereket, és Orbán Viktor ilyen”

32 halott, 4 gyerek is van az áldozatok között

Befejeződtek a mentési munkálatok az ukrán főváros, Kijev központjában lévő Ohmatdit gyermekkórház területén, amelyet hétfőn ért orosz rakétacsapás, Ihor Klimenko belügyminiszter keddi közlése szerint ezen a helyszínen két ember vesztette életét, és 32-en sérültek meg. Összesen 32 halálos áldozata lett a Kijevet ért támadássorozatnak.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról tájékoztatott, hogy a belvárosi Sevcsenkivszkij kerületben három nő holttestét emelték ki egy ház romjai alól, velük együtt a gyermekkórház áldozatain kívül harmincan vesztették életüket a fővárosban. Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője hozzátette, hogy a hétfői orosz csapás következtében 117 ember sérült meg, és négy gyermek vesztette életét.

Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 100 millió hrivnyát (934 millió forintot) különített el a kórház helyreállítására, és az érintett családok minden áldozatul esett tagja után 10 800 hrivnya (101 ezer forint) támogatást kapnak.

Magyar Péter Kijevbe utazik

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) honlapján közölte, hogy a gyermekkórház elleni orosz csapás helyszínén egy ellenséges H-101-es orosz rakéta hajtóművének darabjait találták meg. Egyéb alkatrészei mellett megtalálták a rakéta motorházának töredékeit, amelyeken látható a leltári és a sorozatszáma, amelyekről az SZBU egy nappal korábban hivatalosan is közzétett fényképeket. “A szakértők következtetései egyértelműek: ez az oroszok célzott támadása volt” – emelte ki a szakszolgálat. Leszögezte, hogy ezt nemcsak a becsapódási helyen talált rakétatörmelékek bizonyítják, hanem a repülési pálya adatainak elemzése, az okozott kár jellege, valamint nagyszámú videófelvétel és fotó is.

Az SZBU és a katonai hírszerzés arról tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált, hogy közös hadműveletük nyomán éjjel tűz ütött ki az Oroszországi Föderáció asztraháni régiójában található Ahtubinszk katonai repülőtéren, továbbá a rosztovi régióban egy elektromos alállomáson és a volgográdi régióban található Kalacsi-na-Donu egyik olajraktárában. Hozzátették: az ukrán védelmi erők folytatják a támadásokat az olyan orosz katonai célpontok ellen, amelyek részt vesznek az Ukrajna elleni háborúban.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az elmúlt 24 órában 141 katonai összecsapás volt a fronton, A Harkiv megyei Kupjanszk térségében az orosz hadsereg növelte a támadások számát, a Donyeck megyei Pokrovszknál pedig 43 orosz csapat támadását verték vissza az ukrán katonák. A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 553 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 49 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

Az oroszok szerint ukrán rakéta csapódott be

Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában, a kijevi gyerekkórház közelében egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

“Arra kérem önöket, hogy támaszkodjanak az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatára, amely teljesen kizárja, hogy polgári célpontokat ért volna csapás. (A tárca) megmondta, hogy egy rakétaelhárító rakéta lezuhanásáról van szó”

– mondta Peszkov az incidensről a média képviselőinek.

“Továbbra is kitartunk amellett, hogy nem hajtunk végre csapásokat polgári célpontok ellen, a csapásokat kritikus infrastrukturális létesítményekre, katonai célpontokra mérünk, amelyek valamilyen módon kapcsolatban állnak a a rezsim katonai potenciáljával”

– tette hozzá.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a diplomáciai honlapján közzétett kommentárjában azt írta, hogy az orosz fegyveres erők, válaszul az orosz gazdasági célpontok elleni ukrán rámadásokra, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel ukrajnai katonai létesítményekre mértek csoportos csapást.

“Köztük van az Artyom és az Antonov üzem, valamint Lucs tervezőirodája Kijevben; a Dnyepr és Juzsmas vállalat Dnyepropetrovszkban (Dnyipróban); egy nehézgépgyártó üzem Kramatorszkban; egy nyugati fegyver- és haditechnikai raktár az ArcelorMittal kohászati üzemben Krivoj Rogban (Krivij Rihben) és számos más létesítmény. Minden célpontot eltaláltak”

– írta a szóvivő.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő

Zaharova szerint ” mint az már sokszor megtörtént az ukrán légvédelemmel, rakétái ismét letértek a pályáról, és lakóházakat és szociális intézményeket találtak el”.

“Ez történt ezúttal is. Már megerősítést nyert, többek között számos szemtanú is megerősítette, hogy a nyugati NASAMS légvédelmi rendszer egyik rakétája a kijevi Ohmatdit gyermekkórház területén lévő épületet találta el”

– állította a szóvivő.

Zaharova kifogásolta, hogy a kijevi beszámolók elhallgatják, hogy a kórház az Artyom gyár, az ukrán védelmi minisztérium épületegyüttese és az ukrán fegyveres erők raktárai közelében található. Rámutatott, hogy az ukrán fél szándékosan telepít légvédelmi rendszereket a lakónegyedekben, a civilekkel “emberi pajzsként” fedezve magát.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a diplomáciai képviselet Telegram-csatornáján nehezményezte, hogy az Egyesült Államok elhallgatja, hogy a kijevi gyerekkórházban egy ukrán légvédelmi rakéta okozott károkat. A diplomata felhívta a figyelmet, hogy az incidens a NATO-csúcs előestéjén történt. Szerinte a történteket a szövetség indokként fogja felhasználni az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások növeléséhez.