Bankkártyacsalás

Félelmetes: úgy lopták el a pénzt a számlájáról, hogy nála volt a bankkártyája

Ország

Egy nő egy Tolna megyei kisvárosban tett feljelentést – írja a police.hu. Július elején ugyanis a bankja üzenetéből értesült, hogy a folyószámláján gyanús tranzakciók történtek, ezért zárolják. Kiderült: június 29-e és július 5-e között 40 vásárlás során körülbelül 1 millió forintját költötte el valaki Franciaországban.

Hirtelen nem is tudta mire vélni a történteket, ugyanis a hozzáférési adatokat csak ő ismerte, az egyetlen bankkártyája pedig végig nála volt. Később eszébe jutott, hogy korábban kapott egy SMS-t egy német telefonszámról egy amerikai médiaszolgáltató nevében, és egy email is érkezett ezzel egy időben, ahol a lejárt előfizetése meghosszabbításához kapott egy linket. Az egyik platformon a kérdőívet ki is töltötte, vagyis megadta az adatait.

Így lehetőséget biztosított az adathalászoknak, hogy a számlájához hozzáférjenek. Első lépésben a napi vásárlási limitet emelték meg, majd költekezésbe kezdtek.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy ismeretlen, de még ismertnek vélt feladótól kapott üzenetben érkező linkre ne kattintsanak rá! Előtte ellenőriznék annak valódiságát! Árulkodó jel lehet, ha külföldi telefonszámról érkezik SMS, hazai szolgáltatással kapcsolatban! Az üzenet szövegében helyesírási hiba lehet, vagy a megfogalmazás gyanús. Ha nincs értesítési szolgáltatás beállítva a tranzakciókról a szolgáltatónál, érdemes gyakrabban ellenőrizni a folyószámla egyenleget.