Méhek rajzottak Debrecenben

Rajzó méhcsalád keltett riadalmat Debrecen belvárosában

Helyi hírek

Méhek lepték el Debrecenben a Piac utca 81. szám alatt lévő Partium ház külső homlokzatát – jelezte több olvasónk is kedden, kora délután.

A zümmögő család 17 óra körül még alkalmi pihenőhelyén dongott. Hogy jelentenek-e bármi veszélyt, azt a Magyar Természettudományi Múzeum tisztázta néhány éve:

Rajzó háziméhek (Apis mellifera) láthatók a képen. Az eredeti kaptárban új királynőt neveltek fel, és az eredeti (a régi) királynő ilyenkor néhány száz (vagy ezer) dolgozóval elhagyja a kaptárt, átengedi a fiatal királynőnek, és ezzel a dolgozósereggel elindul fészkelésre alkalmas helyet keresni, új kolóniát alapítani. Átmeneti szállásokon megpihen a raj, mint itt a képen is, miközben felderítő dolgozók járják a környéket, alkalmas helyet keresve. Nem kell tőlük ilyenkor tartani, pánikolni, a saját dolgukkal vannak elfoglalva, nem fog a rajzó csapat emberekre támadni. Az átmeneti szállásról rövidesen eltűnnek, amint megfelelő helyet találnak a kaptárnak. A méhészek ilyenkor oda szoktak vinni kaptárokat, hogy befogják a családot.