Debrecent és Hajdúsámsont is érintő víziközmű-fejlesztés kezdődik

Debrecent és Hajdúsámsont is érintő víziközmű-fejlesztés kezdődik

Helyi hírek

A Hajdúsámsont is érintő fejlesztés legújabb részleteit sajtótájékoztató keretében ismertette Papp László, Debrecen polgármestere, Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere és Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója 2024. április 8-án.

Papp László polgármester elmondta: néhány héttel ezelőtt történt meg a bejelentés arról, hogy Debrecenben egy nagyon jelentős, a keleti városrészt érintő infrastrukturális fejlesztés indul. A város nagyon dinamikus gazdasági fejlődésen megy keresztül, de ez a fejlődés csak akkor egészséges, ha abból a város polgárai is jelentős mértékben tudnak profitálni.

Ennek okán Debrecenben a gazdaságfejlesztés, a lakossági infrastruktúra-fejlesztésekkel szoros összefüggésben valósul meg a következő években. A 2024-es városi költségvetésben az önkormányzat már világosan jelezte, hogy az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is kiemelten nagy jelentőséggel bírnak majd az infrastrukturális fejlesztések, s ezeken belül most és a következő években is meghatározóak lesznek a vizes infrastruktúrára vonatkozó fejlesztések.

Papp László bejelentette, hogy elindult az a közbeszerzési eljárás, amely a keleti városrész vizes infrastruktúrájának jelentős fejlesztését irányozza elő. A tervezési fázis ajánlattételi határideje április 4-én zárult, s jelenleg a beérkezett ajánlatok értékelése zajlik. A következő hetekben megtörténik az eredményhirdetés, azt követően pedig – még az év első felében – már el tudnak indulni a tervezéssel kapcsolatos munkálatok.

Debrecent és Hajdúsámsont is érintő víziközmű-fejlesztés kezdődik

A keleti városrész infrastruktúra-fejlesztése két nagy egységre bontható. Az egyik a közlekedési hálózat tervezése, a hozzá kapcsolódó csapadékvíz-elvezetés megtervezésével. A másik az ivóvíz-gerincvezeték, és a szennyvízelvezető gerincvezeték tervezése. A szennyvízelvezető gerincvezeték – az úgynevezett kilences főgyűjtő –, vagyis egy 30-31 kilométer hosszú, a várost keleti oldalról végigkövető és délről megkerülő, a szennyvíztelepbe becsatlakozó vezeték tervezése zajlik majd.

Ezzel párhuzamosan egy 18 kilométer hosszúságú, ivóvíz-gerincvezeték tervezése is megtörténik. Ez azt jelenti, hogy a keleti városrészben egy több mint 1200 hektáros terület közmű-alapinfrastruktúrája alakulhat ki.

Amint azt a polgármester elmondta, hosszú ideje folyik a diskurzus arról, hogy a város keleti részét alapvetően lakóövezeti fejlesztés jellemzi majd a következő évtizedekben. Ezt a fejlesztést azonban addig nem lehet elindítani, amíg az említett közmű-alapinfrastruktúra ki nem épül. Debrecen olyan várossá fejlődött az elmúlt időszakban, amely nagyon szorosan kapcsolódik az agglomerációs településekhez, együttműködik azokkal. Különösen fontos ez az alapinfrastruktúrák tekintetében.

A Debreceni Vízmű Zrt. Hajdúsámsonban is végez ivóvíz- és szennyvízcsatorna-szolgáltatást. Hajdúsámson – amely Debrecen talán egyik legfajsúlyosabb agglomerációs települése –  jelentős lakosságszám-növekedésen ment keresztül az elmúlt években, s ezt az infrastruktúrával is követni kell. Papp László kiemelte: azért van jelen ezen az eseményen Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere is, mert Debrecen keleti városrészének fejlesztése egyértelműen kapcsolódik Hajdúsámson fejlesztési célkitűzéseihez is.

Óriási fejlesztéseket ígér az önkormányzat a Debrecen keleti részén élőknek

A két város infrastrukturális értelemben még szorosabban össze fog majd kapcsolódni, ráadásul Hajdúsámson lakóterülete Debrecen felé tud terjeszkedni, Debrecen pedig Hajdúsámson felé.

Lehetséges, hogy a 21. század második felére a két város természetes módon össze fog kapcsolódni egymással. Ezért is nagyon fontos, hogy a két település az alapvető infrastruktúra fejlesztése vonatkozásában már most közösen gondolkodjon.

Papp László kiemelte, hogy a keleti városrész infrastruktúra-fejlesztésére vonatkozó tervezési folyamat 2025-ben zárul, s ezt követően – a szükséges engedélyek birtokában – kerülhet majd sor a kivitelezésre.

Debrecen polgármestere az elhangzottakhoz még hozzátette: külön fejlesztés fogja érinteni a debreceni 4-es számú vízműtelepet. Ez azt jelenti, hogy a vízműtelep jelenlegi kapacitását a többszörösére fogják növelni. E fejlesztés tervezési közbeszerzési eljárása 2024 első felében indul. Így válik kerekké a keleti városrészben elindult fejlesztési folyamat – vagyis fejlődik a vezetékes infrastruktúra és fejlődik a 4-es számú vízműtelep, amely a város azon vízműtelepeinek egyike, melyek a legjobb minőségű vizet szolgáltatják. Ezzel Debrecen és Hajdúsámson ivóvízigénye teljes egészében kiszolgálhatóvá válik majd.

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere felelevenítette, hogy több mint egy évvel ezelőtt kereste meg Papp Lászlót annak kapcsán, hogy Debrecen gazdasági fejlődésének Hajdúsámsonra is – például a lakosságszám-növekedés tekintetében – gyakorolt hatásairól beszéljenek. Debrecen segít Hajdúsámsonnak abban, hogy az ivóvízellátás tekintetében betáplálási garanciát kaphasson.

Antal Szabolcs megköszönte, hogy Debrecen támogatja Hajdúsámsont, amely – mint valóban a legnagyobb agglomerációs település – szinte „együtt lélegzik” a megyeszékhellyel.

A polgármester szerint fel kell készülni arra az időre, amikor a lakosságszám növekedése Hajdúsámsonban is olyan mértéket fog elérni, hogy az ivóvízellátás, valamint a szennyvízvezeték-ellátottság tekintetében Hajdúsámson számára is a debreceni keleti városrészben történő fejlesztések fogják az ellátás garanciáját jelenteni akár a következő fél-egy évszázadban is.

Fotó: debrecen.hu