Gondola Zsolt Zoárd

Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke is ringbe száll a polgármesteri címért

Helyi hírek

Sajtótájékoztatón jelentette be kedden a Civil Fórum Debrecen Egyesület, hogy önálló polgármesterjelöltet indít Debrecenben a 2024-es önkormányzati választáson.

Illés-Rácz Mariann elnökség tag, önkormányzati képviselő közölte, minden választási körzetben indítanak egyéni jelöltet, többségük ott is él, de valamilyen kötődése az adott körzethez mindőjüknek van.

A Civil Fórum Debrecen polgármesterjelöltje az egyesület elnöke, dr. Gondola Zsolt Zoárd lesz. A fideszes Papp László tehát az ellenzéki Mándi László mellé újabb kihívót kapott.

Az egyesület polgármesterjelöltje beszédében kiemelte, ő debreceni, és tartozik ennek a városnak. Úgy véli, Debrecent most olyan támadás érte, hogy itt az alkalom ezt a tartozást letudnia.

“Nem önmagamért vállaltam ezt, nincsenek személyes ambícióim. De egy közösséghez tartozom, és ez a közösség két évtizede próbálja azt bebizonyítani, hogy Debrecenben lehet úgy politizálni, hogy nem kell Budapestnek megfelelni”

– fogalmazott.

Gondola helyben, lokálpatriótaként képviselné a debreceniek érdekeit. Úgy véli, másfél éve a kormány kieresztette az “ázsiai szellemet” a palackból, ami felbecsülhetetlen károkat okozhat környezetünkre és Debrecen társadalmára. Elmondta, ebben az ügyben nincs kompromisszum.

Gondola Zsolt Zoárd szerint a beruházások bejelentésével a kommunista diktatúra hangneme és stílusa jött be Magyarországra, ami teljesen idegen a mi demokráciánktól.

“A pártállami időket idézi az, hogy Debrecenben nem lehet meghallgatni az emberek véleményét”

– utalt a köz nélküli akkugyáras közmeghallgatásra.

Felidézte, szintén kommunista mintára történik az is, hogy nem osztanak meg minden információt az emberekkel. Most például ott tartunk, hogy Debrecenbn épülő kínai akkumulátorgyár már fokozottan veszélyes üzemnek minősül. Valótlannak nevezete a főleg kormánypárti politikus által hangoztatott zöld átállást.

“Miért adjam én oda Debrecen város vizét a kínaiaknak, hogy ipari víz legyen belőle?”

– mutatott rá Gondola, kiemelve, nemzeti érzelmű, jobboldali embekkel kell vitatkozniuk ezen. Elmondta, megengedhetetlen, hogy egy olyan BMW akkumulátoraihoz adjuk a vizünket, ami majd Japánban fog futni.

Gondola Zsolt Zoárd emlékeztetett, a mostani döntés 30 évre határozza meg a város jövőjét. Készen állnak azok a munkásszállók, amiket majd nem munkásszállónak fognak nevezni. Készen állnak a rendszerek, amik majd vizsgálnak valamit, “de ezzel a kínai partnerrel mit fogunk majd vizsgálni?”

“Debrecenre rá fog szabadulni egy olyan iparosítás, amit el sem tudunk képzelni”

– jelentette ki.

Úgy látja, Debrecen ugyan megosztotta ez a kérdés, de a többsége az erőltetett iparosítás ellen van, így azt valahogy le kell majd szavazni. Van egy harmadik csoport is – fogalmazott Gondola -, akiket leginkább elítél. Ők azok, akik azt vallják, hogy Debrecenben nem lehet csinálni semmit. A város lakóinak ugyanis szerinte vissza kell adni a hitet és a reményt, hogy a döntés a kezükben van.

A gyár elleni küzdelmet arra építené fel, hogy az nem létezhet a város nélkül. Tehát nem adunk nekik vizet és utat, és megnyerhető a csata. A Civil Fórum Debrecen Egyesület pártszimpátiától független mindenkit igyekszik megszólítani, mert mint a frissen bejelentett polgármesterjelöltük mondta, elsősorban debreceniek vagyunk.

Gondola Zsolt Zoárd arról is beszélt, hogy egyes debreceni ellenzékiek még szavazatot is adtak a “Zöld Kódexre”, együttműködni pedig csak olyan civil szervezetekkel és magánszemélyekkel hajlandóak, akik radikálisan ellenzik az akkumulátorgyár megépítését.

Az eddigi polgármesterjelöltek:

Újraindul az önkormányzati választásokon Papp László

“Ő a kapitány.” A DK is beállt Mándi László mögé Debrecenben