Kósa Lajos és Pósán László

Vagyonnyilatkozatok: ennyit vallottak be idén Debrecen országgyűlési képviselői

Helyi hírek

A határidő szerdai lejártáig eleget tettek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók – közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is.

A képviselői vagyonnyilatkozatok rendszere tulajdonképpen egy vicc, hiszen azt a kevés adatot is, amit még kötelező beírni, nem ellenőrzi senki. Szóval egyfajta becsületkassza ez, már ha politikusokkal említhető ez a szó egy mondatban.

Kósa Lajos, a debreceni Fidesz vezetője saját bevallása szerint továbbra is felerészben tulajdonosa egy 1083 négyzetméteres debreceni ingatlannak, üdülőt birtokol Budakeszin, és megvan a szamosszegi szántója is, amit örökölt. 2019 óta tartós bérletben használ egy Mercedes Vianót, mellette három BMW motorkerékpárja és orrkiülős motorcsónakja is várja a jó időt. Bankszámláján hivatalosan 2,3 millió forint devizája van, ez a tavalyi állapothoz képest 300 ezer forintos növekedést mutat. Lakásvásárlási/építési kölcsönéből sikerült 5 milliót lefaragnia, így már csak 100 millió forintra rúg a tartozása. Kósa Lajosnak továbbra is fennáll egy magánszeméllyel szembeni 10 milliós adóssága. Képviselői illetéke havi bruttó 2 630 407 Ft.

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő ingatlannal tavaly sem rendelkezett, megvan még a 2017-es Volkswagen Jettája, és megtakarításai továbbra is jelentősek: állampapírokban és kötvényekben 60 millió forintja pihen (ez egy év alatt 19 milliós gyarapodás), bankszámlájának egyenlege pedig bevallása szerint 15 millió forintra rúg (ez 11 milliós mínusz). Pósán László képviselői juttatása (bruttó 2 630 407 Ft.) mellé havi bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti fizetést vesz fel egyetemi tanárként.

Tasó László fideszes országgyűlési képviselő ingatlanbirodalma hivatalosan nem gyarapodott, az előző évihez hasonlóan idén is nyíradonyi és hajdúszoboszlói lakóingatlanja mellett főként erdők és zártkertek szerepelnek vagyonnyilatkozatában. Összesen 16 ingatlannak minősülő tételt találunk a dokumentumban. Bevallása szerint továbbra is a 2021-ben vásárolt, idén már 8 életévét taposó Ford Explorerjével járja körzetét. Bankszámlája 15 millióról 9 millióra apadt, de más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése 55 millióról 82 millióra emelkedett. Adósságai növekvő tendenciát mutatnak: hitelintézettel szemben 63,5 milliós tartozása van, magánszemély pedig 26 milliót követel rajta. Képviselői fizetése (bruttó 2 320 947 Ft.) mellé őstermelőként havi bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti jövedelmet tehet még zsebre.

Varga Zoltán (DK) egyetlen ellenzékiként továbbra is negyedrészben tulajdonosa egy 60 négyzetméteres debreceni lakásnak, melyet negyedrészben tulajdonol. Megvált 2016-ban vásárolt Volvo S60-asától, így jelenleg csak egyetlen gépjármű, a 2022-ben vásárolt Volvo S90 szolgálja. Havi bruttó 2 630 407 forintos képviselői illetménye mellé jelentős jövedelme (havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti összeg) származik egy magánnyugdíjpénztártól. Hitelintézettel szembeni tartozása vagyonbevallása szerint 8 100 000 Ft.

Itt pedig Hajdú-Bihar megye további három, nem debreceni körzetének parlamenti képviselőinek vagyonnyilatkozatai:

A Volvo a hajdú-bihari országgyűlési képviselők kedvence. De ki vett tavaly új lakást és autót is? Mutatjuk!

– Szilágyi Szabolcs –