Nagyállomás Debrecen

Modernizálják egyszer a Nagyállomás épületét is? Itt a minisztérium válasza

Helyi hírek

Nemrég bemutattuk, milyen fantasztikus, már-már 19. századi állapotok uralkodnak a debreceni Nagyállomáson. A Lázár János irányítása alatt álló Építési és Közlekedési Minisztériumtól most megtudtuk, mire számíthatunk a jövőben, lesz-e végre előrelépés az ügyben.

“Az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte Debrecen közösségi közlekedésének – beleértve a Debreceni vasúti Nagyállomás megépítését is – korszerű szervezését és működtetését biztosító intermodális közlekedési csomópont kialakítási lehetőségének vizsgálatát”

– írták válaszukban.

Közölték, a részletes tervezés még nem indult el, de “az Építési és Közlekedési Minisztérium elkötelezett az építészeti értékek megőrzése mellett, így a műszaki tartalom kialakítása során – a funkcionalitás vizsgálata mellett – kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a helyi műemléki védelem alatt álló központi állomásépület lehetőség szerint, mint érték továbbra is megmaradjon és megszépüljön”.

Arra is rákérdeztünk, hogy ha már a MÁV-nak több ki nem használt lakóingatlana van szerte az országban, akkor tervezik-e ezeknek a hasznosítását.

“A MÁV lakásgazdálkodásának jelenlegi célja alapvetően kettős. Egyrészt foglalkoztatáspolitikai érdekekkel összefüggésben biztosítani kívánja a saját lakással nem rendelkező MÁV-VOLÁN-csoportnál munkaviszonyban álló személyek lakhatását, elősegítve ezzel a megfelelő létszámú és képzettségű munkavállalói állomány biztosítását, másrészt biztosítani a rábízott ingatlan-vagyon értékének megőrzését és annak költséghatékony és fenntartható módon történő kezelését”

– érkezett a válasz.

A minisztérium azt írta, megüresedő lakásait a MÁV a lehető legrövidebb idő alatt és legalacsonyabb költség ráfordítás mellett szeretné – fő szabály szerint zárt lakáspályázat, azaz belső versenyeztetés útján – visszajuttatni a hasznosított (bérbeadott) lakások körébe, sajnos azonban ez sok esetben az épületek és a lakások elöregedett és leromlott, illetve korszerűtlen műszaki állapota miatt nem lehetséges.

A jövőben előtérbe kívánjuk helyezni az üres lakások bérlői beruházással egybekötött, zárt pályázati úton történő bérbeadását is, melynek során a pályáztatási eljárásban nyertes pályázóval – főképp a lakás saját költségen, megtérítési igény nélkül történő felújítási kötelezettségének vállalása mellett – hosszabb távú lakhatás biztosítható a csoporthoz tartozó társasággal munkaviszonyban állók számára. Emellett felelős gazdálkodóként egyéb hasznosítási lehetőségeket is vizsgálunk

– tájékoztatta a Debreceni Napot Lázár János minisztériuma.

Kapcsolódó:

19. századi állapotok uralkodnak a “csodálatos” debreceni Nagyállomáson

Lesz végre négysávos út Debrecen és Hajdúszoboszló között? A minisztériumot kérdeztük