Gulyás Gergely és Karsai Dániel

Gulyás Gergely az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel ügyéről: “Az emberi életről nem az embereknek kell dönteniük”

Ország

Néhány hete osztotta meg szélesebb közönség előtt is kálváriáját Karsai Dániel alkotmányjogász, aki gyógyíthatatlan, lassú bénulással járó betegségben, ALS-ben szenved. Ezzel a kórral küzdött évtizedekig Stephen Hawking is.

Karsai ügye azóta bejárta a magyar médiát, a kormány válasza pedig előre borítékolható volt: nem hatott meg őket a 46 éves férfi szenvedése.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón még rátett egy lapáttal, amikor újságírói kérdésként is megkapta, hogy mi az álláspontjuk:

az eutanáziával kapcsolatosan a kormány álláspontja, hogy az emberi életről nem az embereknek kell dönteniük, ez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is.

A miniszter szerint bízni kell a csodákban, és jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan betegnek.

Karsai Dániel a Facebook-oldalán reagált Gulyás Gergely kijelentésére:

Ezúton szeretném ismeretlenül is megköszönni Gulyás Gergelynek, hogy jobbulást kívánt nekem és hogy bízik a csodákban. Döntéselméleti szempontból viszont a csoda fogalmával nem tudok mit kezdeni, hiszen az természeténél fogva meglepetés.

– írta a Facebookon Karsai Dániel, majd hozzátette:

Köteles tisztelettel, de továbbra is követelem, hogy a kormány biztosítsa az életvégi döntéshez való jogot nekem és minden magyar állampolgárnak. Egyben felhívom a jogvégzett Gulyás úr figyelmét arra, hogy téves azon szakmai álláspontja, hogy ember életéről ember nem dönthet. Az Alaptörvényben is foglalt emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog ugyanis pontosan ezt jelenti.

Fontos megjegyezni, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – Karsai Dániel nem kötelezővé akarja tenni az aktív eutanáziát. Itt olvashat bővebben a férfi esetéről:

Beintett a magyar kormány az eutanáziáért küzdő nagybeteg jogásznak