Pécskay Zoltán EDC

Hogyan hatnak a debreceni kis- és középvállalatokra a városba érkező multicégek? Pécskay Zoltánt, az EDC ügyvezetőjét kérdeztük

Helyi hírek

Beszállítói fórumot szerveznek Debrecenben november 16-án a városban működő vállalkozások közötti piaci kapcsolatok, együttműködések erősítésére – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Pécskay Zoltánt, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetőjét kérdeztük a Debrecenbe érkező multik gazdasági hatásairól.

Mennyire voltak hatékonyan a kkv-k által igénybe vett képzések?

Év végén szoktuk ezt felmérni, most fogjuk kiküldeni a cégekhez a kérdéssort. Érzékelhető volt a témaspecifikusság, például a LEAN tematikai képzések nagyon népszerűek voltak, míg a HR tematikájú képzések valamivel kisebb érdeklődésre tartottak számot. Igyekszünk feltérképezni, mely kurzusok érdeklik leginkább a cégeket, fő célunk, hogy olyan képzéseket biztosítsunk számukra, amelyek ténylegesen növelhetik a versenyképességüket és a hatékonyságukat.

Számszerű visszajelzés érkezett már a hatékonyság növekedéséről?

Még nincsenek pontos adataink, de monitorozzuk a cégeket éves szinten, és idővel tudunk elemzést készíteni arról, hogy akik részt vettek a képzéseinken, milyen gazdasági eredményeket értek el.

A Debrecenbe érkező multicégek hatására mely szektorokban fog a kis- és középvállalatok száma növekedni, és hol csökkenhet?

Ami fontos, hogy összességében a gazdasági növekedés beszállítói lehetőségeket nyit meg, és plusz igény keletkezik néhény példát említve a catering, őrzés-védelem, karbantartás, parkfenntartás stb. területén. Nehéz szektorokat kiemelni, mert eltérő piaci területen működő cégek esetében is van átfedés ezek kapcsán. Van egyfajta multifikátor hatása is a Debrecenbe áramló nagyvállalatoknak, gondolok itt arra, hogy nő a foglalkoztatás, emelkedik a bérszínvonal, és nagyobb helyi piac is lesz az itt lakó, magasabb jövedelemmel rendelkező emberek vonatkozásában.

– N. Nagy Sándor –

Kapcsolódó:

Beszállítói fórum a debreceni kis- és középvállalatokért. Barcsa Lajost kérdeztük, hogyan segíti a város a hely kkv-kat