Hortobágyi behajtási ünnep 2023

Pásztorok, csikósok és karikás ostor: a hortobágyi behajtási ünnepen jártunk

Helyi hírek

Ha Hortobágy, akkor magyar szürkemarha, rackajuh és puszta. Ezen a szombati napon is ők voltak a főszerepben, mivel a pásztorok védőszentjeként tisztelt Szent Dömötör napján idén is megrendezték az ilyenkor szokásos behajtási ünnepséget. A rendezvénynek ezúttal a látogatóközpont felújítása miatt a Mátai ménes adott otthont. Ez azonban nem szegte a kedvét az érdeklődőknek.

Könnyű megközelítés és változatos programok

Annak ellenére, hogy nem a megszokott helyen rendezték meg a behajtást, mégis kényelmesen meg lehetett közelíteni Hortobágy-Mátát, hiszen ingyenes buszjárat járt folyamatosan a Hortobágyi Csárda és az esemény helyszíne között. Vonattal jutottam el a községre, és alig 20 perc után megérkeztem a tetthelyre. A behajtási ceremóniát megelőzően még egy jótékonysági futást is rendeztek a leukémiás gyerekekért, de a szervezők gondoltak a legkisebbekre is, hiszen a Daru rendezvénytéren fellépett a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia valamint Fekete Dávid bábjátékával és ikonikus figurájával, Vitéz Lászlóval szórakoztatta a közönséget. A szünetekben csikósbemutatót és fogathajtást is láthatott a nagyérdemű, de a több mint 90 kiállítót felvonultató kézműves vásárban barangolva is bárki megtalálhatta a számítását. Volt itt édességes stand, kecsketejes szappan, méz, sajt és az elmaradhatatlan karikás ostor is szerepelt a portékák között.

Népi játékok és pásztorételek

Egy helyszín különösen népszerű volt az érdeklődők körében, ez pedig a Szárnyaló népi játékok volt, ahol a már-már lassan elfeledett retro játékokat állítottak ki, amelyeket mindenki saját felelősségére és vérmérsékletének megfelelően kipróbálhatott. Ezzel arra szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők, hogy ezekkel az eszközökkel is lehet még mindig életre szóló élményeket szerezni. Látva a helyszíni reakciókat, ez sikerült is, hiszen a célba dobás, a malom és a körhinta mellett az asztalból és serpenyőkből álló ping-pongot is sokan kipróbálták. Aki pedig megéhezett, a szomszédban a marhapörkölt és gulyás mellett kürtős kaláccsal is jól lakhatott. Nagy érdeklődés mutatkozott a tipikus pásztorételek iránt is.

Behajtás és számadás az arénában

A gasztronómiai örömök után jöhetett a nap csúcspontja, a behajtás, ami a Szent Dömötör nap sajátja. Az ünnepet juhászújévnek is nevezik, mivel ezen a napon a téli szálláshelyre való behajtáson túl ilyenkor számoltak el a gazdáknak az állománnyal a pásztorok. Ennek megfelelően először a pörgeszarvú fehérracka juhok, majd a puszta csikósai, az ötösfogat, más néven a Koch ötös, a fogatok és a magyar szürkék vonultak be.

Az ünnepélyes beszédek után következett a számadás. Ezt követően mindenki közelebbről is megtekinthette a főszereplőket és hajtóikat egy-egy fotó vagy szó erejéig, amivel nagyon sokan éltek is, majd következett a látványos lovas és csikósbemutató. Különösen a csikósok száma aratott nagy sikert, amikor is leültették lovaikat, majd karikással is csergettek jó párat. Zárásként a vágtázó mátai anyakanca ménes is tiszteletét tette az arénában. A napot pásztortűz zárta.

Folytatás jövőre a tavaszi kihajtáson, amit a tervek szerint újra a hortobágyi Kilenclyukú híd környékén rendeznek majd.

– Faragó László –