Eső, csapadék, esernyő

Keleten hevesebb zivatarok jöhetnek, majd egymásnak adják a kilincset a frontok

Helyi hírek

A jelenlegi modellfutások alapján elmondható, hogy a Kárpát-medence időjárását az előttünk álló héten ciklonális hatások irányítják majd – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Számításaik szerint a napokban több front is érkezhet, így nyugat felől felől több alkalommal valószínű eső, zápor, zivatar. Az ilyenkor szokásosnál csapadékosabb periódus elé nézünk.

Vasárnap hidegfront vonul át térségünk fölött. Csapadékzónájából a következő órákban előbb a Kelet-Dunántúlon, majd a középső országrészben lehet zivatarokra számítani, amelyek fokozatosan kelet felé helyeződnek.

A keleti, délkeleti országrészben hevesebb zivatarok kialakulása várható. A zivatarokat több helyen is felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt ~20-40 mm, hevesebb zivatarok esetén ennél nagyobb mennyiségű csapdaékösszeg is előfordulhat. Ezen kívül a zivatarokhoz viharos széllökés (ált. 60-80 km/h, délkeleten, keleten akár >85 km/h) és jégeső (~1-3 cm) is társulhat.

Este lecsengenek a zivatarok, de a hidegfront mögött elsősorban az északnyugati tájakon alakulhat ki még egy-egy zivatar. Éjjel megnyugszik a légkör. Hétfőn délután az északkeleti harmadban számíthatunk zivatarok kialakulására.