Fóti akkumulátorgyár

Fideszes polgármester az akkugyáras lakossági fórumon: “Köszönöm a véleményét, de teszek rá!”

Ország

Két akkumulátoripari vállalkozás készül betelepülni Fóton a 76 hektáros HelloParks logisztikai központba: a kínai hátterű BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. összeszerelő üzeme, valamint az akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyagokat raktározó HTNS Hungary Kft.-t. A lakosság (ezúttal valód) közmeghallgatáson kérte számon a város polgármesterét – derül ki a 24.hu tudósításából.“Vigyétek a kínai szennyet Felcsútra!” – volt olvasható egy transzparensen. Erre Vass György, Fót fideszes polgármestere így reagált:

“Hát ezt ne nekem mutassák, hanem annak, aki elintézte, hogy ide kerüljön ez az üzem.”

A fórum egyik résztvevője szerint Vass György tavaly decemberben még nem megakadályozni akarta a dolgot, hanem kifejezetten örült a HelloParksnak.

De miért nem tudott a lakosság arról, hogy maga milyen egyezséget kötött Orbánnal és a NER-lovagokkal?

– fogalmazott a kérdező, aki felemlegette azt is, hogy a polgármester hatmilliós jutalmat szavaztatott meg magának. Vass baromságnak minősítette az abban foglaltakat, és kijelentette:

Köszönöm a véleményét, de teszek rá!

Vass György Fót polgármestere
Vass György Fót polgármestere

Többször fogadta füttyögés a HelloParks képviselőjének mondandóját is. A műszaki mérnök arról beszélt, hogy a bérlőjük nem fog akkumulátorokat gyártani, a cellák nem itt készülnek, hanem Kínában. „A legveszélyesebb munka nem itt fog történni”, Fóton csak összeszerelik a kész akkumulátorokat, és ez szerinte valójában könnyűipari tevékenység.

Vass György ezzel kapcsolatban közölte, hogy a HelloParks vezetésével szóbeli megegyezést kötött, ami arról szólt, hogy olyan tevékenység ne kerüljön a logisztikai parkba, ami a lakosságnak gondot okoz.

“Akkor jött a derült égből a lórúgás, hogy akkumulátorüzem. Higgyék el, én sem örülök neki”

– mondta a polgármester, aki a fórumon többször is azt ígérte, tolmácsolni fogja a lakosság véleményét. Leszögezte:

nincs az az adóbevétel, amiért ő hajlandó lenne a lakosság egészségét kockáztatni, és ha a mérgezés veszélye akár egy százalékban is fennáll, akkor a város keresztbe fog feküdni a beruházásnak.