Vízmérce a siófoki kikötőnél 2023. június 14-én délelőtt, amely szerint itt a Balaton vízszintje 119 centiméter. A tó átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében június 13-án megkezdődött a vízeresztés. MTI/Vasvári Tamás

Durván visszaesett a Balaton forgalma

Ország

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint harminc-negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon idén – tudta meg az Index.

Flesch Tamás, a szövetség elnöke ismertette,

harminc-negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon idén. Ők is inkább hétvégén érkeznek, miközben hétköznap kevesebben választják a magyar tengert.

Flesch pesszimista az idei szezont tekintve és nem is feltétlenül a magas árak miatt. A nyaralások nehezen hasonlíthatók össze, belföldön és külföldön egyaránt ki lehet fogni jó ajánlatokat.

Idén is sok magyar választja úti céljául Görögországot, Törökországot, Horvátországot vagy épp Spanyolországot, mivel itt valószínűbb a nyaraláshoz elengedhetetlen jó idő.

A Balaton nem azért drága – állítja Flesch – mert a nyerészkedés lenne a cél, hanem mert úgy megnőttek a költségek, hogy nem lehet olcsóbban kínálni a szolgáltatásokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 2023. január–májusban az előző év azonos időszakához képest:

· a turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak,

· a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A belföldi turizmus, különösen a szállodaipar, idén eddig stagnál és visszaesést is mutat – reagált a KSH adataira Flesch Tamás, aki szerint ez változatlanul két tényezőnek tudható be: egyrészt az inflációs környezet, azaz vannak vendégek, akik jövedelmük miatt kiárazódtak a piacról, másrészt poszt-Covid-hatás. A foglalási szokások változása miatt nagyon rövid távra látnak előre, sokan csak az utolsó pillanatban foglalnak. Hasonló trend figyelhető meg Nyugat-Európában is.