Nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmit januártól

Ország

Nem kell bírságtól tartaniuk a sofőröknek januártól, ha nem tudják átadni a jogosítványukat, vagy a forgalmi engedélyüket az igazoltató rendőrnek.  Fontos megjegyezni, hogy a törvénymódosítás életbe lépése után ugyanúgy be tudják vonni az iratokat a helyszínen, ha arra szükség van – írja a Telex.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényt módosították, melynek értelmében 2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a korábban említett okmányokat az esetleges igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek.

A változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.  Tehát, aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is magánál kell tartania az autó okmányait, és ellenőrzéskor átadni.

Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, továbbra sem hagyhatja otthon a jogosítványát. A helyzet változatlan lesz külföldön: magyar autósként továbbra is magunknál kell tartanunk az okmányainkat, és a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását.

A Telex  Országos Rendőr-főkapitánysághoz intézett kérdései alapján kiderült, hogy a rendőrök évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő többfunkciós kéziszámítógéppel. Vagyis a törvénymódosítás csak lekövette az informatikai fejlesztéseket.

Az ellenőrzéshez használt készülékkel a rendőrök meg tudják nézni az igazoltatott vezető személyi adatait is, illetve, hogy van-e érvényes jogosítványa az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől.

Azokban az esetekben, amikor valakinek a helyszínen elvennék a jogosítványát, ezt januártól csak akkor fogják megtenni, ha az illető átadja azt, de bárhogy is dönt, vezetési jogosultságát egyszerűen felfüggesztik az állami rendszerben.

A perceken belül rögzített változást követően hiába lesz nála a kártya, minden ellenőrzésen azonnal tudni fogják, hogy engedély nélkül vezet. Mindez hasonlóan alakul akkor is, ha egy autót a rendőr von ki a forgalomból: ha vezetője átadja a forgalmit, elveszik tőle, de akkor is kivonják a forgalomból az autót, ha nincs kéznél az okmány. Ilyen esetekben utólag kell leadnia azt.

Fokozott ellenőrzésbe kezd a rendőrség