Debreceni Nagytemplom

Akár háromezren is megtekinthetik a Békekoncertet a Nagytemplomban, adakozni már most is lehet

Egyetem

Békekoncertet tartanak május 6-án, 18 órától Debrecenben az orosz-ukrán háború miatt bajba jutott emberek megsegítésére.

A rendezvényt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, az egyetem, a történelmi egyházak és Debrecen városa szervezi. A hirek.unideb.hu a DTV műsorát szemlézve azt írja, ismert és népszerű Bach, Händel és Saint-Saëns-művek is felcsendülnek majd a koncerten.

Már él a bankszámlaszám, a kedvezményezettek köre pedig bővült. A bevételt a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára ajánlják fel, ám a kedvezményezettek köre közben tovább bővült – jelentette be a műsorban Kossa György, az egyetem kuratóriumának elnöke. Azt is elmondta, számos egyéb megkeresésük van, ezért úgy döntöttek, hogy más szervezeteknek is szeretnénk segíteni.

Több egészségügyi intézettel vagyunk kapcsolatban a határon túlról és a határon innen is. Emellett a menekülteket ellátó szervezetek számára is fontos, hogy eljussanak hozzájuk az adományaink, hogy folytatni tudják a karitatív tevékenységüket

– magyarázta Kossa György.

A Békekoncertnek a debreceni református Nagytemplom ad otthont olyan nagy hagyományú, helyi művészeti együttesek közreműködésével, mint a Kodály Filharmónia, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint az egyházi kórusok. Háromezer nézőt várnak a Nagytemplomba, míg az előtte található téren felállított kivetítőkön szintén több ezren követhetik a jótékonysági eseményt.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból, tanáraiból álló kamarazenekar ad elő Bach műveiből, úgy, mint a d-moll kettősverseny, vagy a h-moll szvit. A Lautitia Vegyeskar Nemes József karnagy úr vezetésével a kórusirodalom néhány gyöngyszemét mutatja majd be. Saint-Saëns 3. Orgona-szimfóniáját a Kodály Filharmonikusok fogják játszani, az orgonaszólót Somogyi-Tóth Dániel művészúrtól hallhatjuk majd. A végén a Lautitia, a Kodály Kórus, a Kollégiumi Kántus, illetve a Kodály Filharmonikusok Händel Messiásából adnak egy keresztmetszetet, azt gondolom, hogy ez is egy olyan darab, ami megemeli majd a lelkünket

– fejtette ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Műsorvezetői kérdésre elhangzott, hogy a karzatokkal együtt akár háromezren is megtekinthetik a Békekoncertet a Nagytemplomban, ám a Főtéren felállított kivetítőkön keresztül még sokkal többen élvezhetik az előadást, és támogathatják az egyetemi-egyházi-városi összefogás jótékonysági ügyét.

Az akcióhoz kapcsolódóan létrehoztak egy számlaszámot, ahova az adományozók eljuttathatják a felajánlásaikat. Aki szeretne adakozni, már most is megteheti, hiszen az adományokat már várják a szervezők, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány külön erre a célra létrehozott, 10300002-13266979-00034909-es bankszámlaszámára. Emellett a helyszínen, készpénz formájában is lehet majd segíteni a háború elől menekülő rászorulóknak.