Félmilliárd forintból újult meg a Vámospércsi Művelődési Ház

Helyi hírek

Mintegy félmilliárd forintból újult meg a Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár. A Zöld Város program részeként az épület energetikai korszerűsítésen, gépészeti fejlesztésen, belsőépítészeti átalakításokon esett át, az eddig beépítetlen második emelettel pedig jelentősen megnőtt a hasznos alapterülete is. Megújult a Művelődési Ház és Könyvtár melletti park, parkolót alakítottak ki, térkő-burkolatot kapott az épület környéke – tette közzé a város önkormányzata közösségi oldalán.

„A felújítás révén a kelet-magyarországi határsáv egyik legimpozánsabb és funkciógazdagabb közművelődési intézménye és könyvtára jött létre Vámospércsen – nyilatkozta Ménes Andrea, polgármester.

Tudjuk azt, hogy egy intézmény rangját, méltóságát nem csupán a neki otthont adó épület milyensége szabja meg, hanem mindaz, ami a falai között történik, esetünkben pedig az is, ami a falain lóg. Ugyanis az intézmény folyosóit, közösségi tereit, termeit a Vámospércsi Művésztelep és Grafikai Műhely alkotásai, vagyis városunk képzőművészeti-szellemi vagyonának értékei díszítik” – fogalmazott a polgármester.

A megújuláshoz az is hozzátartozik, hogy két vámospércsi kötődésű művész nevét veszi fel az intézmény egy-egy alegysége. Az elképzelés szerint a kiállítótér névadója Fátyol Zoltán Csokonai- és Holló László-díjas festőművész lesz, a könyvtáré pedig Térey János Babérkoszorú-díjas költő.

„A névadással azoknak a személyiségeknek a kisugárzó erejére is szeretnénk felhívni a figyelmet, akiket egy-egy területen (helyi), akár intézményi példaképként is tisztelhetünk. Úgy gondolom, hogy közösségünk ezzel a nemes gesztussal régi adósságát rója le az előtt a két ember előtt, akik a képzőművészet és az irodalom terén, Vámospércsből is ihletődve országosan elismert személyiségekké lettek.

A Zöd Város program részeként megújult a Művelődési Ház és Könyvtár melletti park, parkolót alakítottak ki, térkő-burkolatot kapott az épület környéke. A február 25-ei átadón beszédet mond Fekete Péter, Tasó László és Ménes Andrea, valamint fellép a Tordai Quintett is.

Vonat és teherautó ütközött Vámospércsen