Harmadik alkalommal rendezték meg a Magyar Szürke-Barátok Találkozója nevű
hagyományőrző és gasztronómiai bemutatót és versenyt a Hortobágyon. A Bede Róbert
sztárséf vezette zsűrit elvarázsolta a debreceni páros.
A régi magyar háziállatok és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai és kulturális hagyományőrzés
fontos feladata Hortobágynak és a környező településeknek. A találkozón Széles Diána, Debrecen turisztikai fejlesztésekért felelős alpolgármestere azt mondta: idén augusztusban a kormány arról döntött, hogy Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt turisztikai térség legyen.
Ebben a fejlesztési tervben Hortobágy 3 milliárd forint forráshoz jut, amelyből turisztikai
attrakcióikat tudják korszerűsíteni. A munkában partnerként számíthat a térség központjára,
Debrecenre.
A találkozón nemcsak a hortobágyi értékeket mutatták be az érdeklődőknek, de gasztronómiai
versenyt is rendeztek. Bede Róbertet, a TV Paprika ismert séfjét és zsűritársait lenyűgözte az
úgynevezett puszta szték, amelynek éke a hagyományos recept alapján készült debreceni páros volt.
Az összeállítást különdíjjal jutalmazta a zsűri, míg ezüst bogrács díjat kapott a másik debreceni étek, a töltött káposzta.